Furikake:  3 recepten

Furikake: 3 recepten

Furikake is zo’n Japans ingrediënt dat zeker niet mag ontbreken in je
keukenkast. Normaal strooi je deze smaakmaker over een kommetje rijst, daar fleur je zo’n saai bakje enorm mee op. Maar je kunt er nog véél mee hoor, lees hier alles over deze Japanse smaakmaker en probeer één van de drie easy-peasy recepten.

FURIKAKE, WAT IS DAT EIGENLIJK

In Japan kom je deze specerijenmix in elk huishouden tegen, maar hoe komt het dat deze rijstkruiden zo populair zijn en wat zit er precies in die mysterieuze zakjes?

In de vroege Taishō periode (1912-1926) vond de apotheker Yoshimaru Sueyoshi dat Japanners te weinig calcium binnen kregen. Hij bedacht een recept van fijngemalen, gedroogde sardientjes die hij mixte met sesamzaadjes en zeewier om over rijst te strooien. Deze vroege variant heette nog geen furikake, Sueyoshi noemde het product “vriend van rijst” (gohan no tomo), pas rond 1959 kreeg de mix de naam furikake.

De belangrijste ingrediënten van furikake zijn: sesamzaadjes, gedroogd zeewier, bonito vlokken (dat is gedroogde tonijn), zalm, rundvlees (heel zelden!), wakame zeewier, wasabi, shisoblad, ume pruim en gedroogde ei balletjes. Alles wordt gewassen, gesneden en gedroogd en ze komen elke keer weer in een andere samenstelling in een zakje terecht.

Er is dus bijna altijd vis aan toegevoegd, dus veel furikake is vaak niet geschikt is voor vegetariërs!

3 LEKKERE RECEPTEN MET FURIKAKE

Zoals gezegd geven de mixen extra jeu aan je kommetje rijst en kun je er lekkere rijstsandwiches, onigiri, mee maken. Maar er is nog veel meer mogelijk zoals je kunt lezen. Ik deel hier 3 fijne recepten met je.

Gebakken rijst met furikake

Voor een bijgerecht voor 3 personen heb je nodig:
300 gr gekookte rijst
blaadjes van mini romaine sla, gewassen en gedroogd
3 eieren
2 el zonnebloemolie
een scheut sojasaus
1 ½ el furikake, meer mag ook hoor

Kluts de eieren in een kommetje, verhit 1 el olie in een koekenpan, schenk het ei erbij, laat het even stollen en roer het door elkaar. Leg het roerei op een bord.

Verhit een el olie in dezelfde koekenpan, voeg de rijst toe en bak hem al roerend. Voeg het roerei, de sojasaus en de furikake toe en roerbak alles nog even tot het goed gemengd is.
Vorm met twee eetlepel bolletjes van de rijst en schep ze in de blaadjes.

furikake Japanse specerijenmix recepten
Hiyayakko met furikake

Hiya-watte? Hoor ik je denken, maar wees gerust dit is een super makkelijk recept: koude silken tofu met sojasaus en toppings naar keuze. En je begrijpt het, ik heb voor deze variant de furikake met yuzu gebruikt.

Dit heb je nodig voor een bijgerecht voor 2 personen:
1 blok silken tofu
1 lente-uitje, in fijne ringetjes gesneden
een flinke scheut sojasaus
voldoende furikake

Neem de silken tofu voorzichtig uit de verpakking, wikkel hem in een schone theedoek en leg hem op een diep bord met daarop een zware snijplank. Laat de tofu zo een minuut of 10 uitlekken.
Snij de tofu in blokjes van 2cmx2cm, dit komt niet zo nauw hoor, maar zo kun je ze makkelijk met stokjes oppakken en in je mond stoppen.
Leg de blokje in een mooi kommetje, strooi er de lente-uitjes en de furikake over en schenk er tot slot de sojasaus bij.

Hiyayakko tofu recept met furikake
Tomaten-komkommersalade met furikake

Deze is natuurlijk het aller makkelijkst, ook omdat je vaak wel een komkommer en tomaten in huis hebt (ik wel althans).

Maak er zo veel van als je zelf wilt, je hoeft alleen een komkommer en wat tomaten in dunne plakjes te snijden. Leg ze op een mooie schaal, bestrooi ze met furikake en klaar ben je!

tomaten komkommer salade met furikake
Dit is trouwens ook lekker op een geroosterde boterham bedenk ik me nu!

Heb je trek gekregen en wil je aan de slag met deze magische Japanse specerijenmix? HIER vind je de verschillende smaken, er zijn er vast een paar voor je bij!