Zelf sushi maken: de California-rol

Zelf sushi maken: de California-rol

Binnen de suhi-familie is de california-rol al jaren een topper. Dit is ons recept voor jou!

Een futomaki is de dikkere sushirol waarin je meerdere ingrediënten kan stoppen. Da´s mooi want dan kun je precies de sushirol maken die jij lekker vindt! Bijzonder lekker voor warme zomerse dagen, want je hoeft alleen de rijst te koken.

De California-rol is de golden-oldie binnen de sushi-familie. Ooit hebben we ergens gelezen dat deze rol bedacht is door een Japanse chef die naar California verhuisd was. Hij kon er geen lekkere verse tonijn vinden, maar wel bergen avocado´s. En die vond hij qua smeuiigheid net zo lekker als toro, de vette tonijn van het buikstuk. Et violá, de california-rol was geboren.

Voor drie rollen heb je nodig:
300 gr Japanse rijst
350 ml water
30 ml sushi-su (rijstazijn met suiker en zout)
3 blaadjes nori
een avocado in reepjes
3 stukjes surimi uit elkaar geplukt
wat Japanse mayo
een sushimatje, of een futomaki-maker

Zo maak je de futomaki.
Was de rijst tot het water helder is en laat hem 30 minuten in een zeef staan.
Doe de rijst in een pan met het water. (Tip: het water moet een vingerkootje boven de rijst staan). Breng aan de kook en draai, zodra het water kookt, je warmtebron op de laagste stand en laat de rijst, met het deksel op de pan, 20 minuten zachtjes koken.
Neem de pan van de warmtebron en laat hem, afgedekt, nog 10 minuten staan.
Doe de rijst, het liefst in een houten, kom en schenk de azijn over de rijst. Meng hem er voorzichtig door, het liefst met snijbewegingen om mooie korrels te behouden. Als je er met een waaier boven wappert gaat hij mooi glanzen!

Leg een blaadje nori met de glanzende kant naar onder op het sushi-matje en verdeel er een 1cm dikke laag rijst over, laat aan de bovenkant 1cm zeewier vrij.
Doe wat mayonaise op de onderste helft van de nori en leg er een reep avocado en surimi op, rol de nori zoals op de foto.

Als je een keer wil variëren kun je een rol maken met dungesneden reepjes komkommer, wortel en paprika

Normaal snij je een futomaki in 8 plakjes, maar je kunt hem ook schuin door de helft snijden, dan heb je een soort hand-rol. Hoe je hem ook snijdt, geniet ervan!

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published
* Required fields
Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? Yes No More on cookies »
© Copyright 2017 roppongi - Powered by Lightspeed