Lekker recept: Japanse hamburger

  • Geplaatst op
  • Door Ingrid
  • 2
Lekker recept: Japanse hamburger

Noem het mix-and-match, noem het East meets West, of op z’n Japans yōshoku; westerse gerechten met een Japans tintje.

Yōshoku 洋食
Japanse Hamburger

Noem het mix-and-match, noem het East meets West, of op z’n Japans yōshoku; westerse gerechten met een Japans tintje.

Japanners verafschuwden in eerste instantie de keuken van de zuidelijke barbaren, het ‘koosnaampje’ voor de Portugezen die vanuit het zuiden kwamen. Maar nadat op 8 juli 1853 de grenzen van Japan eindelijk voor alle landen werden geopend wisten ze, naarmate de tijd vorderde, buitenlandse recepten naar hun eigen smaak aan te passen. Omuraisu (omelet met rijst erin) en Tarako Pasta (spaghetti met kabeljauwkuit), zijn bijvoorbeeld bekende voorbeelden van yōshoku.gerechten. En ook de onvervalste Amerikaanse hamburger mag zich in dit rijtje scharen.

De basis is half-om-half gehakt, Japanners zijn liefhebbers van het wat vettere varkensvlees, omdat dit het gerecht smeuïg maakt en de sojasaus, panko en mirin geven er een Japanse draai aan.

Voor een bijgerecht voor 6 personen heb je nodig:
150g stevige tofu
600g half-om-half gehakt
1 kleine ui gesnipperd
60g panko (Japans paneermeel)
2 el Japanse sojasaus
1 el mirin
2 tenen knoflook geperst
3 tl geraspte verse gember
1 losgeklopt ei
peper en zout
olie om te bakken

g a r n e r i n g
3 el geraspte daikon (rettich)
1 tl geraspte gember
sojasaus

Neem de tofu uit de verpakking, leg het op een bord met twee borden er bovenop, zo kan het overtollige vocht eruit lopen. Dep de tofu na een half uurtje droog doe hem in een kom en prak hem fijn.

Voeg het gehakt, de ui, panko, sojasaus, mirin, knoflook en gember, het ei en de peper en zout toe en meng alles goed. Zet het tofu-gehakt mengsel 2 uur in de koelkast en vorm er zes platte schijven van ongeveer 2cm dik van.

Smeer een BBQ-rooster in met wat olie en bak de hamburgers aan beide zijden 7-8 minuten per kant bruin en gaar.

Meng  de daikon met de gember en schep een bergje op elke hamburger, sprenkel er wat sojasaus over. Lekker met Japanse coleslaw en rijst.

いただきます - itadakimasu - eet smakelijk

Reacties

  1. Ingrid Beyer Ingrid Beyer

    Hi Cheryl,
    Door onze vakantie lezen we net jouw reactie op de hamburgers....
    Leuk dat je ze gemaakt hebt, en dat ze gesmaakt hebben. Die gember-touch is inderdaad heel lekker!
    Groetjes,
    Ingrid

  2. Cheryl Cheryl

    Ik heb de burgers net gemaakt en ze zijn lekker! Vooral de lichte gembersmaak erdoorheen maakt het exotisch en de burgers vallen niet zwaar op de maag. Bedankt voor het recept!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2017 roppongi.nl - Powered by Lightspeed