Lekker recept: tori-karaage - kipnuggets

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in bento, recept
  • 2
Lekker recept: tori-karaage - kipnuggets

De lekkerste torikaraage-Japanse kipnuggets

Likkebaardend lekker, anders kunnen we de Japanse variant op de kip-nugget niet omschrijven. Deze lekkernij, spreek uit: kara-a-ge,  is gemaakt van gefrituurde stukjes kippendij. Ze worden eerst gemarineerd in sojasaus, gember, knoflook en sesamolie, en dan gewenteld door wat aardappelzetmeel zodat je tijdens het frituren een mooi goudbruin, krokant laagje krijgt.


Ik heb dit recept gekregen van een Japanse vriendin die ze vaak maakte voor in de bentō. Het is dan ook één van de vele recepten van de Japanse thuiskeuken. Maar je vind ze ook in de vele Izakaya die Japan rijk is. Inmiddels zijn ze zo ingeburgerd dat er zelfs een karaage-vereniging is, met onder andere een lijst van de restaurants waar je de lekkerste karaage vindt (beetje jammer dat de site alleen in het Japans is…).

Dit zijn een paar tips om ze te serveren. Rol  ze met een blaadje sla in een tortilla-wrap, met wat QP-mayo erover. Als je liever een boterham meeneemt in je bentō hebben we deze tip voor je:
besmeer twee boterhammen met pindakaas en wat sambal. Snij een paar van de kipstukjes in plakjes en beleg een boterham ermee, leg de tweede boterham er bovenop et voilá; een torikaraage sandwich.



 

Dit is ons recept voor jullie.
Je hebt nodig:
4 biologische kippendijen, zonder bot,
1 el. vers geraspte gember,
2 el. Japanse sojasaus,
1 el sake,
½ el. sesamolie,
een teentje knoflook, geperst,
3-4 volle el. aardappelzetmeel,
een plastic zak,
zonnebloemolie om te frituren,
wok,
keukenpapier.

Zo maak je ze:
snij de stukjes vet van de kipstukken en snij ze in niet te kleine blokjes.
Mix de gember, sojasaus, sake, sesamolie en knoflook in een kom en laat de kipstukjes hier even in marineren.  Doe het aardappelzetmeel in de zak, doe de stukjes kip erbij, hou de zak goed dicht en schud stevig, zodat alle stukjes bedekt worden met een laagje zetmeel.
Verhit de olie in een wok, je hebt hem op de juiste temperatuur als een beetje aardappelzetmeel naar de bodem zakt en onmiddellijk weer boven komt drijven. Voeg de kipstukjes toe en frituur ze, op een middelmatige warmtebron aan een kant goudbruin. Draai ze om.
Zet het vuur wat lager en frituur de kip bijna gaar, zet de bron vervolgens weer hoog en frituur nog even tot ze krokant zijn. Neem ze uit de pan en laat de torikaraage op een stuk keukenpapier uitlekken.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2017 roppongi.nl - Powered by Lightspeed