Miso Tasty

  • Geplaatst op
  • 0
Miso Tasty

Al die exotische ingrediënten lijken Japans koken ingewikkeld te maken, maar met een beetje kennis kun je een hele nieuwe weg inslaan als thuiskok. Miso pasta bijvoorbeeld, wat het is en hoe je het gebruikt lees je hier.

 Het is misschien niet meteen de meest bekende, maar miso is één van de basis ingrediënten van de Japanse keuken. Deze gefermenteerde sojabonenpasta zit boordevol proteïnen en heeft een heel krachtig aroma, maar wat is het nu precies en hoe gebruik je het?

Miso heeft kōji als belangrijkste ingrediënt, dat is een schimmel die over rijst, tarwe, of gerst gestrooid wordt, zodat ze goed geïnfecteerd raken. Daarna worden ze gemengd met gestoomde sojabonen, zeezout en gist. Dit mengsel gaat in houten tonnen met een stevig deksel erop die in een ruimte worden gezet die constant op temperatuur wordt gehouden. Dan begint het fermentatieproces binnen in de tonnen. De schimmels maken enzymen aan en die zetten de proteïnen van de rijst, tarwe, of gerst en sojabonen weer om in aminozuren. Aan het eind van dit proces, dat wel van een paar maanden tot drie jaar kan duren, wordt de pasta fijngemaakt, of gestoomd om de fermentatie te stoppen.

Zo, nu je weet hoe miso gemaakt wordt is het ook wel handig om te weten welke soorten er zijn. Globaal zijn er drie verschillende varianten, lichte miso (shiro miso) gemaakt met rijst-kōji, is wat zoeter en heel geschikt voor dressings en marinades. Rode miso (aka miso) is meestal gemaakt met gerst-kōji en vol van smaak, lekker voor winterse soepen. De donkerste variant (mame miso) is gemaakt met bonen-kōji. Binnen deze drie basis types zijn er ook nog eens heel veel varianten te vinden. Het best is het om voor je zelf uit te vinden welke miso jij het lekkerst vindt door te experimenteren.

Het gebruik van miso is ook even belangrijk om te weten, het is namelijk niet de bedoeling dat het heel lang meegekookt wordt. De pasta wordt pas op laatst aan het gerecht toegevoegd, om de smaak en voedingswaarden te behouden.



 
Okay, genoeg nu over miso. Als je meer over deze Japanse super-food wil weten raden we je “Miso Tasty” van Bonnie Chung aan. Het staat boordevol informatie en hele lekkere recepten waarvan we  hier een klassieker met je delen: Nasu Dengaku, gegrilde aubergine met miso.

Een voorgerecht voor 4 personen:
1 eigeel
1 ½ el fijne suiker
250g witte miso
1 ½ el mirin
1 ½ el sake
½ el citroenrasp
2 grote aubergines
wat reukloze olie
2 tl geroosterde sesamzaadjes

Meng het eigeel met de suiker in een grote vuurbestendige kom, voeg de miso toe en blijf mixen tot je een dikke saus hebt. Meng er dan de mirin en sake doorheen.

Zet de kom op een pan met kokend water en breng het langzaam, au bain-marie, aan de kook. Blijf roeren, zodat de saus langzaam nog dikker wordt. Na een minuut of vijf wordt de saus zo dik dat hij aan de bolle kant van een lepel blijft plakken. Neem dan de kom van de pan en laat de saus afkoelen. Voeg de citroenrasp toe.

Was de aubergines en snij ze in de lengte doormidden, het steeltje mag eraan blijven. Snij ze met een scherp mes her en der in en besprenkel ze met wat olie en bak ze even zacht in een koekenpan. Laat de aubergine even afkoelen en verwarm ondertussen de grill voor op medium-stand.

Besmeer het vruchtvlees van de aubergines met de miso saus, dit gaat het best met de achterkant van een lepel. Besprenkel ze mes de sesamzaadjes en gril ze 2-3 minuten, hou ze in de gaten anders branden ze aan!

 

 

 

 










Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2018 roppongi.nl - Powered by Lightspeed