3 Japanse zomer recepten: salades voor bloedhete zomerdagen

  • Geplaatst op
  • Door Ingrid
  • 0
3 Japanse zomer recepten: salades voor bloedhete zomerdagen

Nu de zomer in alle hevigheid toeslaat is het de allerhoogste tijd om 3 zomerse Japanse recepten met jullie te delen waarbij je (bijna) geen vuur nodig hebt!

Dit zijn 3 Japanse recepten die ik in de zomer regelmatig klaarmaak, omdat ze lekker, makkelijk en vooral ook voedzaam zijn! Handig voor iedereen die geen puf meer heeft om na te denken over het avondeten.

RECEPT NO. 1: HIYAYAKKO
 
Japanse tofu salade

Laten we beginnen met deze koude tofu-topper, die is namelijk zo makkelijk en lekker. Het is eigenlijk niets meer dan een blok stevige zijden tofu met daarop een topping naar keuze. 

Voor deze variant heb je nodig:
- een blok stevige zijden tofu
- fijngesneden lente-uitjes
- geroosterde sesamzaadjes
- 1/2 tl geraspte gember
- sojasaus naar smaak

Wikkel de tofu in een schone theedoek, leg hem op een ondiep bord met daarop een zware snijplank. Laat de tofu zo een kwartiertje staan, om goed uit te lekken.

Leg de tofu  in een bakje, of op een mooie schotel, met opstaand randje. Strooi er de lente-uitjes en de sesamzaadjes over, schep de gember erop en maak het op smaak met wat sojasaus.

Ik heb er trouwens ook wat bonitovlokken over gedaan. Die zijn ook bekend als katsuobushi, gedroogde, gerookte vlokken van een tonijnachtige vis.

RECEPT NO. 2: GROENE SALADE MET EEN JAPANSE DRESSING

Japanse zomerse groene salade

Bij dit recept gaat het eigenlijk niet zozeer om de salade, want daar kan je van alles voor gebruiken. Maar die dressing!! Die is echt zó lekker, die wil je bijna opdrinken gewoon. Mijn tip is dan ook om van deze Japanse dressing een hele pot vol te maken, verdubbel, of verhonderd-dubbel hiervoor alle ingrediënten voor de dressing. 

Voor een salade voor 6-8 personen hussel je de volgende ingrediënten in een ruime saladeschaal:
200 gr jonge veldsla, gewassen en droog gemaakt,
3 trostomaten, elk in zes partjes gesneden en de zaadjes verwijderd,
2 handjes gekookte en gedopte edamame-boontjes,
200 gr stevige tofu, in blokjes van 2x2 cm gesneden.

Voor de dressing heb je nodig:
1 el Japanse sojasaus,
1 ½ el Japanse rijstazijn,
1 tl sesamolie,
1 el zonnebloemolie (of een andere plantaardige olie),
1 kleine teen knoflook, geperst,
1 tl geraspte gember,
1 tl mirin,
¼ tl Zaanse mosterd.

Doe alle ingrediënten in een kom en klop het met een garde tot een gladde dressing. Je kunt ook alles in een gesteriliseerde jampot met deksel doen, goed schudden en klaar is je Japanse dressing. In die afgesloten pot kun je hem een dag of vijf in de koelkast bewaren.

Sprenkel de dressing over de salade en smul hem lekker op.

RECEPT NO.3: KIMCHI SOUMEN-NOEDEL SALADE
 
Japanse zomerse kimchi salade

Deze frisse, pittige noedelsalade met kimchi, komkommer en tofu is onze derde tip voor warme, zomerse dagen.
De noedels moeten wel gekookt worden, maar dat duurt gelukkig maar een paar minuutjes!

Met wat lekkere hamburgers van de BBQ en deze salade kom je vanzelf in Oosterse sferen! 

Voor de noedels gebruiken we soumen, dunne tarwenoedels die in Japan veel in de zomer gegeten worden. Kimchi is zo Koreaans als wat, het is gepekelde Chinese kool ingelegd in rode pepers, knoflook, gember en andere specerijen. Tegenwoordig is het hip om het zelf te maken, wij kopen het gewoon in potten bij de toko. Daar vind je trouwens ook kimchi van komkommer of rettich.

Als bijgerecht voor 4 personen heb je dit nodig:
- 500 gr firm tofu
- 450 gr kimchi
- 1 komkommer, 
- een lente-uitje
- 270 gr soumen noedels

Zo maak je de salade:
Neem de tofu uit de verpakking, leg het blok in een schaaltje met een bord er bovenop om hem uit te laten lekken. Snij hem na een minuut of 5-10 in blokjes van 1x1cm.

Snij de kimchi in reepjes, bewaar het vocht in de pot. Snij de komkommer overdwars door de helft, schep de zaadjes eruit en snij de rest in schijfjes. Snij het lente-uitje in dunne ringetjes.

Kook de soumen zoals aangegeven op de verpakking, dat duurt maar een puur minuutjes.

Hussel alle ingrediënten door elkaar een mooie saladeschaal, voeg daar ook het de kimchi-saus die nog in het potje zit bij. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2019 roppongi.nl - Powered by Lightspeed