5 juni - Wereldmilieudag

  • Geplaatst op
  • Door Ingrid Beyer
  • Geplaatst in bento, furoshiki
  • 0
5 juni - Wereldmilieudag

Op 5 juni is het Wereldmilieudag, maar wat betekent dat voor ons?

We leven in een wereld waarin we alles hebben wat ons hartje begeert. Het wordt zelfs steeds makkelijker om producten van ver weg, voor heel weinig geld snel in huis te halen. Maar al die vluchtige, goedkope aankopen leiden tot een hele grote berg afval. Dat onze afval veel problemen veroorzaakt in onze leefomgeving weten we al best een lange tijd! Het allerliefst zouden we op een plek wonen waar al het afval op een goede manier verwerkt wordt. Maar we kunnen al een begin maken met het kiezen voor producten die lang meegaan, met de tijd alleen maar mooier worden en die met liefde en aandacht gemaakt zijn?

Japans design is tijdloos en met heel veel oog voor detail gemaakt. Hoe dat komt? Misschien wel door de eeuwenlange afsluiting van het buitenland in de Edo-periode (1603-1868). Tussen 1633 en 1853 was Japan bijna helemaal zelfvoorzienend en het optimale gebruik en hergebruik van materialen was in die tijd heel erg belangrijk. Kintsugi, het repareren van gebroken aardewerk met goud, is in deze periode ontstaan.

Ook in architectuur werd er met aandacht voor materialen gewerkt, kijk maar eens naar de houtverbindingen uit die tijd. Prachtig en vakkundig gemaakt, ze schuiven makkelijk in en uit elkaar en er komt geen spijker, bout, of moer aan te pas.

Foto: Kiyomizu-dera in Kyoto


Met Roppongi proberen wij met een aantal van onze producten een beetje van deze Japanse spirit naar Nederland te halen! Niet voor niets zijn we al tijden fan van de typisch Japanse furoshiki. De knoopdoek waarmee je supermakkelijk een tas knoopt, of een cadeautje inpakt.


Daarnaast hebben we een uitgebreide collectie bento, lunchtrommels, die zo fijn ontworpen zijn dat je er heel makkelijk een lekkere lunch in mee kunt nemen. Zo kun je de restjes uit je koelkast tot een overheerlijke lunch verwerken en hoef je geen eten weg te gooien!



Ook in de kleine dingen proberen we een bijdrage te leveren. Zo recyclen we onder andere het verpakkingsmateriaal dat bij ons binnenkomt en eten we privé wekelijks minder vlees. Als we nu allemaal onze levensstijl stukje bij beetje aanpassen wordt onze woonplaats misschien ook een zero-waste-plek, net als Kamikatsu!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2019 roppongi.nl - Powered by Lightspeed