Alles over furikake rijstkruiden, met 3 recepten

  • Geplaatst op
  • Door Ingrid
  • 0
Alles over furikake rijstkruiden, met 3 recepten

Alles over furikake met 3 recepten

Furikake is zo’n Japans ingrediënt dat zeker niet mag ontbreken in je keukenkast. Oorspronkelijk wordt deze smaakmaker over een kommetje rijst gestrooid, daar fleurt zo’n saai bakje enorm van op. Maar je kunt er nog véél mee hoor, lees hier alles over deze Japanse smaakmaker en probeer eens één van de recepten die we je geven.

De geschiedenis van furikake 

In Japan kom je furikake in elk huishouden tegen, maar waar komen deze rijstkruiden nou eigenlijk vandaan en wat zit er precies in die mysterieuze zakjes?

In de vroege Taishō periode (1912-1926) vond de apotheker Yoshimaru Sueyoshi dat Japanners te weinig calcium binnen kregen. Hij bedacht een recept van fijngemalen, gedroogde sardientjes die hij mixte met sesamzaadjes en zeewier om over rijst te strooien. De naam furikake bestond nog niet en hij noemde het product toen “vriend van rijst” (gohan no tomo), pas rond 1959 werd het product furikake genoemd.
De belangrijste ingredienten van furikake zijn: sesamzaadjes, gedroogd zeewier, bonito vlokken (dat is gedroogde tonijn), zalm, rundvlees (heel zelden!), wakame zeewier, wasabi, shisoblad, ume pruim en gedroogde ei balletjes. Alles wordt gewassen, gesneden en gedroogd en ze komen elke keer weer in een andere samenstelling in een zakje terecht.

Er is dus bijna altijd vis aan toegevoegd, waardoor furikake vaak niet geschikt is voor vegetariërs!

Wat kun je met furikake, 3 recepten

Zoals al eerder gezegd strooi je deze smaakmaker over Japanse rijst, maar je ziet furikake ook vaak in de onigiri (Japanse rijstsandwich). Inmiddels zijn er heel veel lekkere recepten te vinden, wij hebben er hier drie voor jou verzameld. De eerste twee recepten zijn klassiekers met rijst en scroll je nog wat verder dan lees je ook nog wat extra tips!

1. Japanse rijst-sandwich




Dit heb je nodig voor 2 personen:
300gr gekookte rijst
1 a 2 el furikake naar smaak
eventueel een onigiri vorm

Kook de rijst zoals je hier beschreven >>rijst<< meng er per twee lepels gekookte rijst een theelepel furikake doorheen.  Maak er met natgemaakte handen een bal van, vorm van die bal een driekhoek in de muis van je hand. zorg ervoor dat je handen vochtig blijven, want je werkt met plakrijst!  Knip een blaadje zeewier in repen en vouw dit om de rijst. Eigenlijk moet je dit pas vlak voor het eten doen, dan blijft de zeewier lekker knapperig!

We hebben ook mooie vormpjes van hout om perfecte, gelijkmatige onigiri te maken! 

2. Gebakken rijst met furikake



Wat heb je nodig voor 2 personen:
300 gr gekookte rijst
2 grote bladen ijsbergsla, gewassen
2 eieren
3 el zonnebloemolie
snufje zout & peper
een scheutje sojasaus
1 ½ el nori-tamago furikake

Scheur de sla in repen.
Kluts de eieren in een kommetje, verhit 2 el olie in een koekenpan, schenk het ei erbij en roer het door elkaar. Leg het roerei op een bord.
Verhit een el olie in dezelde koekenpan, voeg de rijst toe en bak deze al roerend. Voeg het roerei, de peper, het zout, de sojasaus en de furikake toe en roerbak alles nog even tot het goed gemengd is.
Doe de sla er op het allerlaatste moment bij, of serveer het apart, zo blijven de blaadjes lekker knapperig.

3. Kippenvleugels met wasabi-furikake



Wat heb je nodig voor 4 personen:
12 kippenvleugels
een snufje zout & peper
4 el bloemzonnebloemolie om te bakken
1 ½ el wasabi furikake
3 el sojasaus
4 el sake
2 el mirin
2 el water
1 el suiker
¼ ui in ringen
een halve wortel, schoongemaakt in julienne reepjes

Wrijf de kippenvleugels eerst in met peper en zout en vervolgens met de bloem. Verhit de olie in een koekenpan en bak de kip aan beide zijden goudbruin.
Meng de rest van de ingrediënten in een kom, haal de vleugels uit de pan en leg ze in de marinade.
Als je de kippenvleugels warm in de marinade legt absorberen ze de smaak pas echt goed!

Genoeg inspiratie voor lekkere, Japanse recepten! Strooi ook eens wat furikake over je frietjes, of je popcorn. En neem vooral hier eens een kijkje als je op zoek bent naar furikake, of andere Japanse ingrediënten.
>>>naar Japanse ingrediënten

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2019 roppongi.nl - Powered by Lightspeed