Alles over Japanse rijst: onigiri recept

  • Geplaatst op
  • Door Ingrid Beyer
  • 0
Alles over Japanse rijst: onigiri recept

Rijst is zo’n beetje het allerbelangrijkste ingrediënt in de Japanse keuken. Het heeft zelfs verschillende benamingen: o-kome is ongekookte rijst, gohan, of meshi is de gekookte versie. Vroeger werd rijkdom afgemeten aan de hoeveelheid rijst die een leenheer bezat. Om het af te meten werden die mooie houten bakjes (koku) gebruikt waar we nu wel eens sake uit drinken. Het is ook onmisbaar voor het maken van sake, miso en ingelegde groenten. Allerhoogste tijd dus om een beetje meer aandacht aan dit mooie product te geven.



Sushi rijst of Japanse rijst?

Japanners zetten graag hun tanden in rondkorrelige rijst die zacht is, nog een beetje vochtig, en plakkerig zodat je het makkelijk met stokjes kunt eten. Als je wel eens in Japan bent geweest dan heb je vast ook de rijstvelden gezien, die zijn net zo iconisch als de bergen. De rijst die daar verbouwd wordt is voornamelijk voor eigen consumptie, maar gelukkig voor ons hebben ze Italië en Spanje ook hele goede rondkorrelige rijst
Is sushi rijst hetzelfde als Japanse rijst? Die vraag kregen we laatst van een klant en het bleek niet zo makkelijk om hem te beantwoorden. Als je een zak Japanse rijst koopt en hem kookt volgens de aanwijzingen dan heb je gewone Japanse rijst die je bij elke maaltijd kunt serveren. Voeg je een mengsel van azijn, zout en suiker aan de gekookte rijst toe dan heb je sushi rijst.



Hoe kook je Japanse rijst?

De makkelijkste manier om rijst te koken is in een elektrische rijstkoker. Was de rijst, doe hem in de koker samen met genoeg water en zet de koker aan. Alles gaat nu vanzelf!
Heb je geen rijstkoker maar wel een pan met een goed passende deksel, dan kook je de rijst zoals hier beschreven:

Japanse rijst-sandwich: een recept

Wil je eens een keer iets anders meenemen voor de lunch dan een boterham? Maak dan een traditionele Japanse rijst-sandwich, de onigiri. Hij is meestal driehoekig en gevuld met umeboshi (Japanse gezouten pruim), gezouten zalm, of furikake. Een specerijen mengsel op basis van zeewier, vis, sesamzaadjes met vaak nog andere smaakmakers. Dit is de variant met groenten zoals: pompoen, wortel, ui, en spinazie en er zitten ook wortel-chips in.



Alles wat je nodig hebt vind je hier>>>Japanse ingrediënten
Je hebt per onigiri ongeveer 50-65 gram gekookte rijst nodig.
Voor de vulling kun je kiezen uit:
- tonijn-salade (een blikje tonijn mengen met wat mayonaise)
- umeboshi
- zalm
- furikake
Als je furikake gebruikt meng je dit door de gekookte rijst. Maak er vervolgens met natgemaakte handen een bal van, vorm van die bal een driehoek in de muis van je hand. zorg ervoor dat je handen vochtig blijven, want je werkt met plakrijst! Als je er vulling in wilt doen maak je een holletje en vult dit voor je de onigiri goed in vorm maakt.  Knip een blaadje zeewier in repen en vouw dit om de rijst. Eigenlijk moet je dit pas vlak voor het eten doen, dan blijft de zeewier lekker knapperig!       

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2019 roppongi.nl - Powered by Lightspeed