DIY indigo kerstbal

  • Geplaatst op
  • Door Ingrid Beyer
  • 0
DIY indigo kerstbal

DIY indigo kerstbal
 
Japanse indigo verftechnieken zijn eeuwenoud en nog steeds mateloos populair. En ook wij zijn er dol op! Zo leuk dat we dit jaar onze kerstboom het indigo blauw thema meegeven. Hoe dan? Nou met zelfgemaakte indigo blauwe kerstballen die we vonden op het blog van Alice en Lois.
 
Wat is indigo eigenlijk?
Voordat we je deze supersnelle DIY uit de doeken doen, eerst even een korte introductie.

Verven met indigo begon al in de 12e eeuw in de provincie Tokushima op Shikoku. Deze regio was eeuwenlang het centrum van indigoproductie, tot de synthetische variant ten tonele verscheen. Van de duizend zijn er nu jammer genoeg maar vier indigo boerderijen over. Gelukkig heeft de Japanse regering het in 1968 wel aangewezen als immaterieel cultureel erfgoed.

De kleurstof komt van de bladeren van de Japanse indigo plant die in Tokushima groeit. Na de oogst worden de bladeren gedroogd en dan gefermenteerd in een vat met as loog, tarwezemelen en calciumhydroxide. De indigo kleur krijg je door textiel in de verf te dopen en aan de lucht te laten drogen. Een bekende verftechniek is shibori waarbij je de stof, vouwt, vastnaait, -klemt, of -bindt om unieke patronen te maken.
 
Hoe maak je die mooie kerstballen?
Dit heb je nodig:
- witte kerstballen van glas, of plastic maakt niet uit, als ze maar glad zijn
- blauwe nagellak, wij hebben Cobalt Heaven van Rimmel gebruikt
- nagellak remover
- een emmertje
- water op kamertemperatuur
- een paar satéprikkers
- bakpapier om de ballen op te drogen
- als je bang bent om vieze handen te maken kun je huishoudhandschoenen aandoen.

Zo ga je te werk:
Vul allereerst het emmertje met water, genoeg om de kerstballen goed onder te kunnen dompelen. Druppel wat van de nagellak in het water, je hebt er echt niet meer dan een aantal druppels voor nodig. Zodra de lak zich over het wateroppervlak verspreidt even met de satéprikker er doorheen roeren. Haal de kerstbal er met een draaibeweging doorheen. Je zult zien dat de lak zich om de bal heen vouwt. Leg de bal te drogen op het bakpapier, haal de restjes lak uit het water met je satéprikker en herhaal bovenstaande stappen voor de volgende bal.

En tot slot
Als de ballen eenmaal goed droog zijn hang je ze in de boom, of je gebruikt ze voor de aankleding van je kersttafel!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2019 roppongi.nl - Powered by Lightspeed