Hinamatsuri, Poppenfeest in Japan - een sushirecept

  • Geplaatst op
  • Door Ingrid Beyer
  • 0
Hinamatsuri, Poppenfeest in Japan - een sushirecept

Op 3 maart is het feest in Japan, de meisjes vieren dan Hinamatsuri, dat letterlijk Poppenfeest betekent.
Omdat het zo vroeg in het voorjaar is kennen we het ook als Perzikbloesemfeest.

Het verhaal van Hinamatsuri

Hinamatsuri vindt vooral in huis plaats, daar komen de poppen van de keizerlijke hofhouding tevoorschijn, die op een trap-achtige stellage komen te staan. De stellage heeft vaak vijf, of zeven verdiepingen maar er zijn ook huishoudens waar alleen de keizer en keizerin staan te pronken. De poppen zijn namelijk heel erg kostbaar en gaan vaak over van moeder op dochter.

Deze mooie traditie is begonnen in de Edo-periode (1603-1868), de poppen waren gelukspoppen die boze geesten uit huis moesten verjagen. Zelf nu nog worden op bepaalde plaatsen in Japan poppen van papier op bootjes gezet en het water op gestuurd om ziektes en ongeluk mee weg te nemen, dat heet hina-okuri, of nagashi-bina.

Traditionele gerechten

Het zal je niet verbazen dat ook bij dit feest eten en drinken centraal staan. Dan hebben we het voornamelijk over amazake, zoete rijstwijn (zonder alcohol natuurlijk) en hishi-mochi rijst-cakes in de vorm van diamanten. Deze lekkernijen staan tussen de poppen op de stellage. De hishi-mochi hebben trouwens drie gekleurde laagjes: roze voor de perzikbloesems, wit voor de sneeuw en groen voor het nieuwe leven.

Andere gerechten die op tafel staan zijn vaak inarizushi - tofuzakjes gevuld met rijst, zalm gegrild met miso, sakura mochi - roze rijstcakjes met zoete bonenpasta gevuld en ook chirashizushi - strooi sushi in verschillende vormen. Soms is het bijna een taart, met verschillende laagjes, soms is het een bak sushirijst met verschillende, kleurrijke toppings en soms is het rijst gemengd met gekookte groenten.


Chirashizushi recept

Sushi is er in vele soorten en maten en chirashizushi, strooi-sushi, is er een van. Dit recept heb ik ooit geleerd van een Chiaki, een vriendin waarmee ik een sushi kookboekje heb geschreven. Het is een super smaakvol rijstgerecht, boordevol umami vanwege de gedroogde shiitake die erin zitten! Hij is bijna vegetarisch, er zit een theelepeltje visbouillon in, gevuld met wortel omeletreepjes, sugersnaps en aburaage, dat is gefrituurde tofu. Aburaage vind je bij de tofu produkten in de diepvries bij de beter uitgeruste toko's.

Het is best een bewerkelijk gerecht, maar het is dan ook een feestmaal!

Aan de slag

Dit heb je nodig voor dit recept:
- 600 gr Japanse rijst
- 65 ml rijstazijn
- 3 el suiker
- 1 tl zout

- 5 gedroogde shiitake paddenstoelen
- 1 winterwortel
- 2 vellen aburaage
- 2 dl water
- 1 tl dashi-poeder
- 3 el sojasaus
- 1 el mirin
- 3 el suiker

- 1 lotuswortel
- 50 ml water
- 3 el suiker
- 2 el rijstazijn
- 1/2 tl zout

- 3 eieren
- 1/2 el plantaardige olie

- 10 peultjes
- 1 blad nori

De bereiding:
Hoe je de rijst kookt kun je hier lezen. Meng de rijstazijn, de suiker en het zout tot de laatste twee volledig zijn opgelost. Doe de rijst in een houten, of plastic kom en meng het azijnmengsel met een spatel door de rijst. Roer niet, maar maak liever snijbewegingen. Zo voorkom je dat de rijst een grote klomp wordt.

Week de shiitake 30 minuten in lauwwarm water, zorg ervoor dat ze goed onder water staan, verwijder de steeltjes en snijd de hoedjes in dunne reepjes.
Was en schrap de wortel en snijd hem in lucifer dunne reepjes van ongeveer 
2 cm lang.
Leg de vellen aburaage 3 minuten in kokend water, laat ze goed uitlekken en snijd ze in de breedte in reepjes.
 
Breng het water met de dashi-poeder aan de kook, voeg de sojasaus, mirin en suiker toe. Blijf roeren tot de suiker is opgelost. Voeg de shiitake, wortel, en aburaage toe en laat alles 15 minuten op een lage warmtebron koken.

Schil de lotuswortel en snijd hem in dunne schijfjes. Kook ze 3 minuten in het water vermengd met de suiker, rijstazijn en het zout. Giet ze af en laat ze uitlekken.

Klop de eieren in een kom. Verhit de olie in een koekenpan en bak een dunne omelet van het eimengsel. Rol de omelet op en snijd hem in dunne reepjes.

Haal de peultjes af, was ze, kook ze beetgaar en snijd ze in dunne reepjes. Snijd, of knip de nori in dunne reepjes.

Meng de shiitake, wortel, aburaage en de lotuswortel met de rijst. Vul een mooie schaal met het rijstmengsel en strooi er achtereenvolgens de omeletreepjes, peultjes en nori over.

Itadakimasu! 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2019 roppongi.nl - Powered by Lightspeed