Japanse zomersalade met een heerlijke dressing

  • Geplaatst op
  • Door Ingrid Beyer
  • 0
Japanse zomersalade met een heerlijke dressing

Deze zomerse Japanse salade is een mooi voorbeeld van yōshoku; westerse gerechten met een Japans tintje. Omuraisu (omelet met rijst erin) en Tarako Pasta (spaghetti met kabeljauwkuit) zijn hier andere, bekende voorbeelden van.

Warme tijden vragen om lekkere, luchtige recepten en deze salade is er daar één van! De basis is westers, met jonge veldsla en tomaat. De edamame-boontjes, tofu en shiso geven er die Japanse twist aan. En de dressing is ook op en top Japans en echt superlekker!


foto: edamame, tofu en shiso

Shiso herken je aan de heldergroene, gekartelde, hartvormige bladeren. Het is familie van de munt en bij ons ook wel bekend als de perilla plant. De bladeren hebben een citrus-achtige, frisse smaak met een hint van basilicum. Heel uniek en zeker de moeite waard om een keer mee te nemen als je bij een Aziatische toko bent. Je kunt ze ook in de California-rol gebruiken, of er tempura van maken.


foto: shiso

Om het helemaal af te maken serveer je er een overheerlijke dressing, op basis van rijstazijn, plantaardige olie en sojasaus bij. Pas op, want deze dressing is verslavend. Maak er dus gewoon een potje vol van!



Voor een salade voor 6-8 personen hussel je de volgende ingrediënten in een ruime saladeschaal:
200 gr jonge veldsla, gewassen en droog gemaakt,
3 trostomaten, elk in zes partjes gesneden en de zaadjes verwijderd,
2 handjes gekookte en gedopte edamame-boontjes,
200 gr stevige tofu, in blokjes van 2x2 cm gesneden,
3 shisoblaadjes, in dunne reepjes gesneden.

Voor de dressing heb je nodig:
1 el Japanse sojasaus,
1 ½ el Japanse rijstazijn,
1 tl sesamolie,
1 el zonnebloemolie (of een andere plantaardige olie),
1 kleine teen knoflook, geperst,
1 tl geraspte gember,
1 tl mirin,
¼ tl Zaanse mosterd.

Doe alle ingrediënten in een kom en klop het met een garde tot een gladde dressing. Je kunt ook de hoeveelheden verdubbelen en de dressing een dag of vijf in een potje in de koelkast bewaren.

Neem een mooie schaal en serveer er je lekkere salade in! Geen mooie schaal voorhanden? Hier vind je een paar hele mooie!

Tip: wij begrijpen natuurlijk maar al te goed dat niet alle ingrediënten even makkelijk te vinden zijn. Vooral de shiso zul je niet snel kunnen vinden, maar edamame-boontjes vind  je tegenwoordig bij bijna elke grote supermarkt. Maak anders gewoon een lekkere, groene salade en meng er de dressing door!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2018 roppongi.nl - Powered by Lightspeed