Koinobori op Kodomo-no-hi

  • Geplaatst op
  • 0
Koinobori op Kodomo-no-hi

Begin mei zie je overal in Japan de koinobori wapperen. Dit jaar is dat extra feestelijk want op 1 mei 2019 begint er een heel nieuw tijdperk in Japan. `Heisei` de periode van de afgelopen 30 jaar maakt plaats voor `Reiwa`. Ook een mooi begin voor alle kinderen in Japan want op 5 mei wordt traditiegetrouw ´Kodomo no Hi` kinderdag gevierd. Dat is de reden voor al die vrolijk vliegende koinobori (karpervlaggen) in de lucht

KODOMO NO HI EN KOINOBORI

Ze kunnen je niet ontgaan als je eind april, begin mei in Japan bent. Vaak zijn ze zwart, rood, blauw en groen en hangen ze in met z'n allen bij elkaar, over rivieren, in winkelstraten, aan dakranden en vlaggenmasten.

 

Kodomo no hi en koinobori horen bij elkaar als vissen en water. Achter deze Japanse karper vlaggen schuilt een mooi Chinese verhaal, de legende van machtige, sterke karpers die elk jaar een reis vol gevaren ondernemen.

In het perzikbloesemseizoen wanneer de Gele Rivier begint te ontdooien start de reis stroomopwaarts naar de Drakenpoort. Aan de voet van de machtige waterval organiseert de Hemelse Keizer elk jaar een wedstrijd, alle karpers die erin slagen de grote sprong door de poort te maken veranderen in een draak. Degenen die er niet in slagen zwemmen terug en proberen het weer in het volgend jaar.

Elk jaar rond 5 mei zie je daarom in Japan, in het hele land, koinobori vrolijk wapperen in de wind. Hiermee moedigen Japanse ouders hun kinderen aan om sterk te zijn en wensen ze hun een gezond en gelukkig leven.

KOINOBORI BIJ ROPPONGI

Wij hebben inmiddels koinobori in alle soorten en maten. Om te beginnen natuurlijk de typisch Japanse karpervlaggen, gemaakt van een dunne zeilstof die je zeker buiten kunt hangen.
 
De vlaggen van Madame Mo zijn gemaakt van biologisch katoen en die kun je in de wind laten waaien, maar eigenlijk zijn ze nog veel mooier als je ze ergens binnen ophangt.
 

Datzelfde geldt voor de geborduurde karper van Kyo-To-To, die is gewoon te kostbaar om buiten te hangen, maar het is een prachtig (kraam) cadeau.
 


En sinds kort hebben we ook prachtige doeken, tenugui, die oorspronkelijk bedoeld waren als versiering aan shinto schrijnen en nu gebruikt worden als handdoek, hoofdband en wanddecoratie. Ze zijn vaak bedrukt met prachtige patronen en afbeeldingen, zoals de koinobori!
 

KOINOBORI ORIGAMI DIY

En als je helemaal los wilt gaan op deze oeroude Japanse traditie hebben we ook nog een leuk koinobori origami project voor je.
Je hebt nodig:
deze download,
origamiblaadjes van 7,5x7,5cm (wij hebben blaadjes van 15x15cm gebruikt en er vier kleine blaadjes van geknipt),
een zwarte stift,
plakband
een naald
een draadje, of cocktailprikkers

Vouw de visjes volgens de instructie op het blad. Teken oogjes op het randje en plak daarna de visjes vast met doorzichtig plakband. Met een naald kun je gaatjes door het kopje maken, zodat je de visjes aan een cocktailprikker kunt prikken, of aan een slinger kunt rijgen.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2019 roppongi.nl - Powered by Lightspeed