Maak je eigen koinobori karpervlag

  • Geplaatst op
  • Door Ingrid Beyer
  • 0
Maak je eigen koinobori karpervlag

Rond 5 mei hangen in heel Japan koinobori te wapperen. Je kunt deze vrolijke en kleurrijke interieuraccessoire kant en klaar bij ons kopen, maar je kunt ze ook zelf maken. Lees maar snel verder!

Ben je rond 5 mei wel eens in Japan is geweest? Dan heb je vast kennisgemaakt met de koinobori, karpervlag. Het is dan namelijk Kodomo-No-Hi, kinderdag (oorspronkelijk jongensdag) en in het hele land hangen deze vrolijke vlaggen te wappperen.

De karper is niet zomaar het symbool voor deze dag, hij is namelijk beresterk en zwemt zelfs tegen een waterval op. Buiten hangen families koinobori op om hun kinderen een gezond en sterk leven te wensen, binnen staat een een samurai in strijdkostuum en een samurai-helm (kabuto). Een hele set van deze karpervlaggen bestaat uit vier vissen: een zwarte (de vader), een rode (de moeder), een blauwe en een groene (de kinderen).

Als je nog nooit in Japan bent geweest heb je deze vrolijke vlaggen vast wel eens bij ons voorbij zien komen. We hebben traditionele koinobori, gemaakt van zeilstof, die je ongestoord in de wind kunt laten wapperen. Dat geldt ook voor de prachtige kleurrijke koinobori van Madame Mo, die je het liefst gevangen ziet worden door de wind. Als je dat zonde vindt geef je ze gewoon een mooi plekje in je huis, je tuin, aan je balkon, of vlaggenmast.

Als je helemaal los wilt gaan op deze oeroude Japanse traditie hebben we ook nog een leuk koinobori DIY-project voor je. Je hebt alleen wat origamiblaadjes van 7,5x7,5cm (die vind je bijvoorbeeld hier), cocktailprikkers, een dikke naald en plakband nodig.

Vouw de vissen volgens dit schema, dat is echt niet zo moeilijk!


Maak met de naald een gaatje aan de onderkant en plak de vis vast met een klein stukje plakband. Steek er dan de cocktailprikker door. Het allerleukst is het natuurlijk als je er twee kleuren aan prikt, dat past net.

Met de origamiblaadjes, een toiletrolletje en wat lijm kun je ook deze leukerd maken!

Op Moodkids vind je een filmpje en een beschrijving!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2019 roppongi.nl - Powered by Lightspeed