Maneki Neko de Japanse Lucky Cat

  • Geplaatst op
  • Door Ingrid
  • 0
Maneki Neko de Japanse Lucky Cat

foto: Alain Pham via Unsplash

Je bent de Japanse maneki neko (gelukskat) vast wel eens tegengekomen in een Aziatisch restaurant, of in een toko. Ze staan sowieso op heel veel plekken om gasten en geluk naar binnen te wuiven. Heel veel mensen denken dat het een Chinees katje is, maar niets is minder waar, de maneki neko is hartstikke Japans!
Ze zijn gemaakt van diverse materialen, hebben verschillende kleuren, en bepaalde attributen in hun andere pootje. Hoe ze eruit zien maakt niet uit, ze hebben allemaal één ding gemeen, ze brengen geluk.

De geschiedenis van de Maneki Neko


Het ontstaan van de Japanse Lucky Cat is in nevelen gehuld, maar we weten wel dat de eerste verhalen over deze kat begonnen in de Edo periode (1603-1868).
Eén van die verhalen is die vanTama, poes van een arme priester van een tempel vlakbij Tokyo. De berooide priester had Tama naar buiten gestuurd, omdat hij z’n eten niet meer met z’n huisdier kon delen. Buiten was het inmiddels aan het onweren en een rijke samurai stond onder een boom naast de tempel te schuilen. Tama wenkte hem naar binnen en een paar tellen later werd de boom getroffen door de bliksem. Uit dankbaarheid voor deze reddingsactie schonk de samurai na zijn dood zijn fortuin aan de tempel. Bij die tempel, de Gotoku-ji in Setagaya-ku, zijn nu heel veel maneki neko te vinden.

De verschillende kitty's

maneki neko

In den beginne waren de maneki neko uit hout gesneden, later kwamen er ook nog katten van porselein en zelfs gietijzer bij. De moderne varianten zijn van aardewerk, of plastic gemaakt.

En behalve het verschil in materiaal zijn er ook nog verschillende kleuren maneki, met ieder hun eigen betekenis. Hier zetten we de meest voorkomende kleuren op een rij voor je:
- zwart: voor gezondheid en bescherming tegen kwade geesten
- wit: voor een puur hart en plezier in het leven
- goud: voor rijkdom en welvaart
- groen en blauw: voor geluk op school
- rood: voor gezondheid
- roze: voor liefde en romantiek.

maneki neko roze

Heb je al eens op het pootje van de maneki neko gelet? Daar zit namelijk ook een betekenis achter.
Zwaait ‘ie met z’n linker pootje dan worden klanten uitgenodigd om binnen te komen, het rechter pootje in de lucht is een uitnodiging voor geld en rijkdom.

De attributen die ze bij zich dragen hebben ook allemaal een betekenis, of brengen extra geluk. Je ziet maneki neko vaak met een muntje bij zich, dat was in de Edo periode een kobanen die was heel waardevol. Begrijpelijk dus dat een katje met deze munt geld en welvaart brengt. De houten hamer die sommige neko bij zich dragen is symbool voor de hamer van de God van agrariërs, als hij met die hamer zwaaide kwamen de gouden munten uit de lucht vallen. Nu mag jij raden waar die hamer voor staat? Juist ja, nóg meet welvaart.
Op deze roze beker houdt de maneki neko een karper vast, symbool voor moed, kracht en doorzettingsvermogen.
Je ziet ze niet heel vaak, maar er zijn katten die fruit, of groenten vasthouden, om een goede oogst te wensen.

maneki neko beker

Dus, loop je weer eens ergens naar binnen en zie je een maneki neko wuiven dan weet jij nu de betekenis achter deze geluksbrenger. Ook fijn om een geschikt cadeau te vinden voor iemand die wel wat geluk kan gebruiken! 

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2019 roppongi.nl - Powered by Lightspeed