Met de furoshiki op vakantie: 3 tips

 • Geplaatst op
 • Door Ingrid
 • 0
Met de furoshiki op vakantie: 3 tips

Een furoshiki is die verrassend, veelzijdige knoopdoek uit Japan waarmee je bijvoorbeeld een cadeau inpakt, of waarvan  je een tas knoopt. Maar wist je dat je kunt er nog veel meer mee kunt? Lees onze drie furoshiki zomer-tips, want er is vast nog wel een plekje in, of aan je koffer voor deze handige Japanse knoopdoek.DE GESCHIEDENIS VAN DE FUROSHIKI

De geschiedenis van de furoshiki gaat terug tot de Nara-periode (710-794) toen de doek nog “tsutsumi” werd genoemd, afgeleid van het werkwoord tsutsumu dat bedekken, of inpakken betekent. In die tijd werd de doek gebruikt om kostbaarheden van tempels en shrines te beschermen.

Zo’n 600 jaar later, in de Muromachi-periode (1336-1573), namen de feodale heren furoshiki met daarop hun familiewapen mee naar het badhuis. Zo konden ze hun spullen makkelijk en herkenbaar opbergen, terwijl ze relaxten in het bad. Bovendien konden ze de furoshiki daarna gebruiken als badmat. Hier komt trouwens ook de naam van de knoopdoek vandaan “furo” betekent namelijk bad en “shiki” lap stof.

Nog wat later werd de doek ook populair onder een breder publiek en gebruikt om handelswaar, gereedschap en bagage te vervoeren.DE VEELZIJDIGE FUROSHIKI

Dat je met een simpele, vierkante lap stof zoveel dingen kunt doen vinden wij geniaal. Daarbij komt ook nog eens dat de furoshiki niet alleen heel handig en mooi is, je bespaart er ook verpakkingsmateriaal mee. Geen papier en plakband meer nodig als je een doek gebruikt.

Maar de furoshiki is zoveel meer dan een doek om in te pakken. Zeker nu de zomer is aangebroken is hij ook op andere manieren superhandig! Misschien begint jouw brein nu ook te werken en bedenk je zelf wat je er allemaal mee kunt. Wij geven je graag alvast onze 3 tips om je te laten zien waarom er een furoshiki mee moet in jouw zomer bagage!

1. DE FUROSHIKI ALS WINDSCHERM

 

Staat er een stevige wind op het strand, of wil je een schaduwplekje voor je kinderen, of je spullen? Met drie stokken, een stukje touw, wat wasknijpers en twee grote furoshiki maak je in een handomdraai een tentje voor de broodnodige bescherming.

Maak een driepoot van de stokken, zet ze stevig in het zand en bindt ze boven vast met het stukje touw. Maak de furoshiki met de knijpers vast aan de stokken en klaar is je tentje!

Voor dit windscherm gebruikten we de Plum en de Mame.

2. DE FUROSHIKI ALS ZOMERTOPEen furoshiki is dus ook gewoon een hot fashion item! Neem hiervoor een doek van 90cm of 104cm, vouw hem in een driehoek, knoop de lange kant onderaan je rug,  de twee punten om je nek en je bent klaar om over de boulevard te flaneren!

Alle furoshiki van de Link Collectie zijn zijdeachtig zacht en heel geschikt om er deze top van de knopen, deze mooie groene is de Link Triangles.

3. DE FUROSHIKI ALS HEUPTASJE
 


Van de kleinere furoshiki (48cm of 50cm) kun je ook tasjes knopen die je aan je broek kunt hangen. Handig als je bijvoorbeeld reist met een rugzak op, want je kunt de spullen die je bij de hand wilt houden in dit tasje meenemen. Dan hoef je dat zware ding niet telkens af te doen als je op zoek bent naar je paspoort, portemonnee, of mobiel. Het mooiste hiervoor is een dubbelzijdige furoshiki, zoals de Chrysant. Maar eigenlijk zijn ze allemaal prima geschikt naturlijk!

Reacties

 1. Jet Meijer Jet Meijer

  Jazeker Hetty, ook die prachtige Afrikaanse doeken zijn heel veelzijdig! Goeie tips ook, dank je wel ;-)

 2. hetty hetty

  leuk!
  Ik heb naast enkele furoshiki's ook katoenen (waxprint) doeken uit West Afrika. Die zijn groter maar even veelzijdig. Gebruikt als; draagdoek voor baby, onderlaken, bovenlaken, wikkelrok, wikkeljurk, strandlaken, strandjurk, draagtas, picknick kleed, tarp, hangmatje, kussensloop. En vast nog wel meer. Deze samen met een paar maten furoshiki kun je alles aan!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2019 roppongi.nl - Powered by Lightspeed