Moderne Furoshiki hand-made in Japan

  • Geplaatst op
  • Door Ingrid
  • 0
Moderne Furoshiki hand-made in Japan

Met een furoshiki verpakken Japanners cadeautjes in speciale doeken met prachtige patronen. Die kunnen daarna weer dienst doen als tasje, picknick kleed, of wandversiering. We hebben inmiddels heel veel mooie varianten in onze collectie, maar extra trots zijn we op de collectie van Link Collective. Hier lees je waarom.

Over Link Collective

Onze zoektocht naar het verhaal achter de furoshiki van Link Collective bracht ons in Jiyūgaōka,  een van de kleinere wijken in Tokyo. Japanners noemen het ook wel “osharena machi” oftwel “hipster town”, je struikelt er namelijk over trendy boetiekjes, hippe cafés en lekkere restaurants die allemaal aan nauwe steegjes en smalle straatjes zitten. En precies in dit leuke wijkje zochten we Kyoko Bowskill van het furoshiki-merk Link op in haar studio. We waren namelijk nieuwsgierig naar het verhaal achter haar prachtige knoopdoeken.

foto: Roppongi archief

Kyoko is getrouwd met een Engelsman vandaar haar, voor Japanners exotische, achternaam en ze is moeder van twee jongens. Na haar studie Art & Design aan de universiteit werkte ze jarenlang in de retail, maar ze vond haar passie uiteindelijk in producten die met zorg en aandacht, in kleine fabriekjes worden gemaakt. Ze heeft met haar man drie jaar in Engeland gewoond, maar nu woont het hele gezin in Tōkyō, Jiyūgaōka.


foto: Martin Holtkamp voor Link

Het bijzondere productie proces

Ze vertelde ons dat ze Link is begonnen samen met Lucinda Newton-Dunn, een Engelse vriendin die grafische vormgeving heeft gestudeerd aan The Royal College of Art. Omdat ze van Japanse perfectie houdt, met oog voor detail kwam ze op het idee om de traditionele furoshiki nieuw leven in te blazen: “modern furoshiki hand-made in Japan”.

En handgemaakt zijn deze prachtige knoopdoeken zeker! Bij het produceren zijn meerdere bedrijven betrokken, er moet stof gemaakt worden, daar worden dan weer doeken van genaaid en die worden dan weer ergens met de hand bedrukt. En dat ergens is in Kanagawa, vlakbij Kamakura op ruim een uur reizen van Tōkyō. Fukuda-san is de eigenaar van dit bedrijf dat al ruim 50 jaar en twee generaties in de familie is. Hij begon al als kleuter met het bedrukken van textiel.


Foto: Martin Holtkamp voor Link

Wil je alles weten over deze druktechniek dan kun je hier een interview van Spoon&Tamago met Fukuda-san lezen. Echt super interessant!

Roppongi favoriet

Terug naar Kyoko die samen met haar team van ontwerpers, Hannah Waldron, Leah Duncan, Lucinda Newton-Dunn enTilman Zitzmann, een prachtige collectie furoshiki heeft neergezet. Ze verenigt daarmee niet alleen traditionele technieken met moderne ontwerpen, maar ook kunstenaars en ontwerpers uit alle hoeken van de wereld. En daarom zijn wij alweer heel wat jaren fan van Link Collective!

foto's: Link
Reacties

  1. Jet Meijer Jet Meijer

    Dank je wel Laelia! De fotocredits gaan ook naar Martin Holtkamp (zal ik zo even aanpassen!)

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2019 roppongi.nl - Powered by Lightspeed