Onigirazu: een picknick recept

 • Geplaatst op
 • Door Ingrid Beyer
 • Geplaatst in picknick, recept
 • 0
Onigirazu: een picknick recept

Wil jij eens een picknick met iets anders dan de 'gewone' sandwich? Probeer dan deze eens, de Japanse onigirazu.

Onigirazu, dat lijkt verdacht veel op onigiri, de Japanse driehoekige rijstsandwich, zou je zeggen. Dat klopt helemaal! Het komt namelijk allebei van het Japanse woord “nigiru” wat zachtjes knijpen betekent, als je het niet zachtjes doet wordt het “nigirazu”. Dus, een onigiri wordt zachtjes in vorm geknepen, en een onigirazu niet! Dat hoeft namelijk ook niet, want je legt de rijst en ingrediënten op een noriblad, vouwt het blad dicht en snijdt hem door de helft.

In 2014 stond er een uitgebreid artikel over de onigirazu in Cookpad, op dat moment de populairste Japanse recepten-site en vanaf die tijd werd het een favoriet recept in heel Japan.

Dat allemaal zorgde ervoor dat in 2015 is deze variant van de traditionele onigiri in Japan de titel ‘Food Item of the Year’ kreeg. En dat is toch alweer ruim 20 jaar nadat deze rijst sandwich voor het eerst geïntroduceerd werd in de manga serie ‘Cooking Papa’. Deze culinaire manga gaat over een vader van twee kinderen die heel erg van koken houdt en dat graag deelt met de mensen in zijn omgeving. Het mooie van deze serie is dat de verhaallijn zo eenvoudig is, geen drama, het gaat alleen over het dagelijkse leven van een culinaire vader.Ueyama Tochi, de schrijver van deze langlopende anime, introduceerde de naam ‘onigirazu’ in 1991. Hij zag zijn vrouw de sandwich ’s ochtends in alle haast klaarmaken voor hun kind en tekende hem in een manga.

Wij vinden de onigirazu niet alleen een perfect lunch idee, maar nemen ze ook graag mee voor een picknick!  Ze zijn lekker voedzaam want je vult ze met van alles en nog wat, left-overs zoals kip en vlees, groenten, ei,you name it

Wij hebben er één gemaakt met bacon-omelet en een BLT (bacon-letuce-tomato), dus bacon, sla en tomaat.
- een blaadje nori (zeewier)
- een stukje plastic folie
- een kommetje gekookte rijst, op smaak gemaakt met wat zwarte sesamzaaadjes en zout.
  (Wij gebruikten onze Japanse rijst, maar het kan ook met bijvoorbeeld pandanrijst.)
- ijsbergsla
- een omelet
- bacon gebakken
- tomaat in schijfjes
- QP mayonaise
Leg het blaadje nori op een stukje plastic folie en maak laagjes van achtereenvolgens: rijst, bacon, omelet, tomaat, rijst.
Vouw de puntjes nori zeewier naar binnen, stevig om de rijst heen. Vouw dan de folie eromheen en druk een beetje aan. Snij dit pakketje door de helft.

Voor de BLT-onigirazu beleg je het blaadje achtereenvolgens met: rijst, bacon, sla, mayonaise, tomaat, rijst. Verder doe je hetzelfde als hierboven beschreven!

Neem ze mee in een bento, een grappig bakje, of een mandje en de picknick is compleet!

Reacties

 1. Ingrid Beyer Ingrid Beyer

  Hi Pascalle,
  Zeker doen hoor, ze zijn echt lekker! Wel even de bacon weglaten dan ;-)
  Liefs, Ingrid

 2. Pascalle Pascalle

  Oh dit is lekker zeg! Het brengt me op heerlijke ideeën! En deze gaan zeker mee op reis als we straks gaan kamperen in Frankrijk, heerlijk picknicken onderweg!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2019 roppongi.nl - Powered by Lightspeed