Sakura in Japan

  • Geplaatst op
  • Door Ingrid Beyer
  • 0
Sakura in Japan

Het was ergens in maart denk ik, tijdens mijn jaar in Japan, dat ik samen met m’n mede-studenten de auto in werd gebonjourd, om bloesems te bewonderen. Vonden we best raar, tot we in Saikaibashi park aankwamen. Daar stonden bijna 1.000 kersenbloesembomen in volle pracht in bloei, wat een geweldig gezicht was dat! Als je eenmaal van zo’n overweldigende bloemenpracht hebt mogen genieten, begrijp je de Japanse fascinatie voor de sakura helemaal!

Wat is sakura 

Sakura is de Japanse naam voor kersenbloesem, de bloesems van de Prunus. Beter gezegd van de Prunus Serrulata en laat je niet gek maken door de kersen in de naam, want daar heeft deze bloesemsoort helemaal niks mee te maken. Het schijnt dat ze oorspronkelijk uit de Himalaya komen, maar nu vind je ze overal op het Noordelijke halfrond. Van Europa, tot Japan, China, Korea, Canada en de Verenigde Staten genieten mensen van deze mooie bloesempracht. Alleen in Japan hebben ze dit genieten tot een ware kunst verheven.
Eigenlijk is de chrysant de officiële bloem van het land, ook symbool van het keizerlijke hof maar de afbeelding van de sakura neemt pas echt iconische vormen aan! Al eeuwenlang kom je sakuara-bomen en bloesemblaadjes tegen in de geschiedenis, cultuur en het dagelijks leven in Japan.

Er zijn wel 100 verschillende soorten sakura in Japan De meeste bomen dragen lichtroze en witte bloesems, met vijf blaadjes die een deukje aan de bovenkant hebben. Maar er zijn ook varianten die veel meer blaadjes hebben.

De bloeitijd van sakura is heel kort, maar een paar dagen in het vroege voorjaar. En omdat het van het allergrootste belang is dat je precies weet waar en wanneer de bomen op hun best bloeien is er een heus “Sakura Weerbericht”. Het sakura-front, zo heet het oprukken van de bloesem van zuid naar noord Japan, wordt zorgvuldig in kaart gebracht met data en alles.


Hanami, alles gaat voorbij

Hanami betekent letterlijk “bloemen kijken” en dat doen Japanners het allerliefst met een lekkere picknick onder de bloesembomen. Een gewoonte die is ontstaan in de Heian-periode (794-1192). De bloesems staan symbool voor vergankelijkheid, alles in het leven is tijdelijk en daarom moeten we er volop van genieten. Dat klinkt allemaal een beetje melancholisch, maar de bloesemblaadjes geven ook het gevoel van verandering weer, niets hoeft te blijven zoals het is. En dat stemt dan weer hoopvol in verdrietige perioden!

Sakura in het dagelijks leven

Kersenbloesemmotieven domineren Japanse kunst al heel lang. Schilderijen, houtsneden, kamerschermen en scrolls je kunt het zo gek niet bedenken of er staan beroemde plaatsen waar de sakura bloeit op afgebeeld. Die plaatsen zijn bijvoorbeeld aan de voet van de Fuji, en boeddhistische tempels, bij het kasteel van Himeji en in Yoshinopark. Tegenwoordig zijn er zelfs anime en manga in dit lente-thema en is het bloesemblaadje ook een veelvoorkomende tatoeage afbeelding. In de toegepaste kunst kom je sakura tegen op servies, kimono en bento.

Neem maar eens een kijkje op onze speciale pagina, dan zie je wat we bedoelen! >>>Sakura Heaven


En ook al komt er geen fruit van de bomen, het hout wordt gebruikt voor het maken van meubels, doosjes, instrumenten.

De blaadjes en knoppen van de sakura zijn eetbaar en kom je gepickled tegen in traditionele zoetwaren, maar ook als thee. In Rotterdam heb ik samen met Joyce van de Sushi Times pas geleden genoten van een Sakura High Tea, da’s ook een soort van Hanami maar dan lekker dichtbij huis!

Lees het artikel hier.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2019 roppongi.nl - Powered by Lightspeed