Setsubun, de Japanse voorjaarsschoonmaak

  • Geplaatst op
  • Door Ingrid Beyer
  • Geplaatst in sushi
  • 0
Setsubun, de Japanse voorjaarsschoonmaak

Op 3 februari start in Japan de lente met het vieren van Setsubun. Hier lees je alles over deze Japanse traditie, met als lekker extraatje een sushi-recept!

Setsubun is de dag voor het begin van de lente in Japan en wordt gevierd op 3 februari.
Eigenlijk kun je het een beetje zien als het begin van de voorjaarsschoonmaak, want er is een speciaal ritueel verbonden aan Setsubun.
Het ritueel heet ´mamemaki` en houdt in dat er geroosterde bonen de deur uit gegooid worden,
om het kwaad van vorig jaar op te ruimen en de boze geesten en ziektes weg te jagen. Daarbij roept de hele familie 'oni wa soto' en 'fuku wa uchi', demonen naar buiten, geluk in naar binnen! De uitgestrooide bonen verjagen het ongeluk van het afgelopen jaar en door een bepaald aantal bonen te eten, een voor elk levensjaar plus een voor volgend jaar, brengen ze het geluk binnen.

Het is ook gebruikelijk om op deze dag een ´ehomaki´ te eten, dat is een sushi rol die geluk brengt. Om precies te zijn een futomaki, de dikkere rol. Die wordt voor deze gelegenheid niet in plakjes gesneden, omdat je anders de banden met familie en vrienden door zou kunnen snijden!


Laten wij nu groot fan zijn van de traditionele futomaki, de rol die gevuld is met zoete omelet, ingelegde pompoenrepen, komkommer en surimi. De ehomaki heeft zeven ingrediënten die staan voor de zeven goden van geluk (Shichifukujin), dus je kunt er nog shiitake, zalm/tonijn en visseneitjes aan toevoegen. Al deze ingrediënten tezamen zorgen voor een ware smaakexplosie in je mond, heerlijk! Deze sushi is een tikkeltje bewerkelijk, omdat je eerst de Japanse, zoete opgerolde omelet (tamagoyaki) moet maken. Maar als je dat eenmaal onder de knie hebt rol je de maki in een handomdraai.

Dit heb je nodig voor een tamagoyaki:
- 3 eieren
- een scheutje sojasaus
- zonnebloemolie
- een rechthoekig pannetje (of een kleine koekenpan)
Mix de eieren in een kom, samen met een scheut sojasaus. Verhit de olie in het pannetje en bak de laagjes ei zoals in onderstaand overzicht. Zorg dat je warmtebron niet te hoog staat en wees geduldig!
Schenk een laagje ei in het pannetje en laat het net niet helemaal stollen, rol de omelet op van voor naar achter. Schuif de rol naar voren, vet het pannetje nog een beetje in, schenk weer een laagje van het eimengsel in het pannetje. Til de omelet op en laat er wat ei onder lopen. Herhaal deze stap nog een keer of drie, tot het eimengsel op is.

Samen met:
300g Japanse rijst,
65ml sushi-su (sushi azijn)
5 surimi sticks in repen,
10 gr kanpyou (pompoenrepen)
½ komkommer zonder zaadlijsten, in repen
en drie bladen nori zeewier,
maak je er drie lekkere, dikke sushirollen van.

Daar kun je natuurlijk het hele jaar door van genieten!

Reacties

  1. Ingrid Ingrid

    Hi Laelia,
    Ze zijn er zeker, we hebben ze normaliter ook in het assortiment maar waren tijdelijk uitverkocht.
    Als we ze weer hebben geef ik je een seintje!
    Groetjes, Ingrid

  2. Laelia Laelia

    Leuk artikel! Ik zag op een filmpje op internet dat de omelet in Japan in een vierkante koekenpan wordt gemaakt. Zijn die ook te koop in Nederland? Groetjes!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2018 roppongi.nl - Powered by Lightspeed