Soboro: een lekker bento recept

  • Geplaatst op
  • Door Ingrid Beyer
  • 0
Soboro: een lekker bento recept

Soboro: een lekker recept voor in je bentō 
 
Een bentō vul je niet alleen met de juiste hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en groenten, hij moet er ook nog eens kleurrijk uitzien. Met deze soboro-bentō, gevuld met rundergehakt, edamame-boontjes en omelet, is dat niet zo moeilijk.
 
 
Wat is soboro?

Soboro betekent van oorsprong vispoeder, maar staat in dit geval voor ‘gehakt’: rundergehakt en gehakte omelet. Je komt ook vaak recepten met kipgehakt tegen, maar omdat onze poelier fijn vakantie viert, hebben we deze keer voor rundergehakt gekozen. Gebruik geen mager gehakt: dat maakt het gerecht zo droog! In Japan houden ze wel van een beetje vet in het vlees, denk maar aan een overheerlijke, mooi doorregen stuk kobe-beef. Je kunt trouwens ook half-om-half gehakt gebruiken, net waar jij zin in hebt. Een bento vul je niet alleen met de juiste hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en groenten, hij moet er ook nog eens kleurrijk uitzien. Met deze soboro-bento, gevuld met rundergehakt, edamame-boontjes en omelet, is dat niet zo moeilijk.

 
 
Hoe maak je zo'n lekkere bento?


vlnr: mirin, kook-sake, sojasaus

De basis van de bentō is Japanse kleefrijst, dezelfde die je voor sushi gebruikt, maar dan zonder het azijn-mengsel. Natuurlijk hebben we alle basisingrediënten voor je >>>klikkerdeklik


Voor het 4-5 porties gehakt, de niku-soboro (肉そぼろ) heb je dit nodig:
een scheut sesamolie,
1 teentje geperste knoflook,
1 cm geraspte gember,
500 gr rundergehakt
2 el sojasaus,
2 el mirin,
een flinke scheut sake,
een kippenbouillonblokje
200 ml water

Verhit de olie in een koekenpan en voeg de knoflook en gember toe. Als dit begint te geuren,  doe dan het gehakt en tot slot de rest van de ingrediënten erbij. Roer het gehakt met een spatel rul en laat het vocht zo’n minuut of vijf op een hoog vuur inkoken - er mag nog wat vocht overblijven. Wat je niet voor je bentō gebruikt, kun je invriezen – dan heb je alvast voorraad voor een volgende keer!

Voor 2 porties omelet, de tamago-soboro (卵そぼろ), heb je nodig:
twee eieren
een klein scheutje sojasaus
½ tl suiker
plantaardige olie
Mix de eieren, sojasaus en suiker in een kom. Verhit wat olie in een kleine koekenpan en voeg de eiermix toe. Neem 4 eetstokjes en begin het ei meteen te roeren, zet het vuur niet te hoog en blijf roeren tot het ei droog is. Zet even apart tot je de bentō gaat vullen. Ook hier geldt: vries in wat je niet gebruikt.


met de klok mee: edamame, omelet, gehakt


Tot slot kook je nog even wat edamame, die we zelfs bij de grootgrutter zagen liggen (!), en dop je de boel.

Doe de rijst in je bentō en leg het vlees, het ei en de bonen er in stroken bovenop. Vul de tweede bak met een gemengde salade en wat fruit en, natuurlijk, een bakje voor de dressing en… you’re good to go!



いただきます - itadakimasu - eet smakelijk

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2019 roppongi.nl - Powered by Lightspeed