Stempel je eigen furoshiki

  • Geplaatst op
  • Door Ingrid Beyer
  • 0
Stempel je eigen furoshiki

Hou jij net zo van furoshiki als wij? Maak dan eens zo'n Japanse knoopdoek naar eigen ontwerp! Hier lees je hoe wij dat deden.

Japanse knoopdoeken, furoshiki dus, zijn niet alleen prachtig, maar ook nog eens reuze handig. Je vouwt en knoopt er tassen van, of gebruikt ze in plaats van cadeaupapier. Zo pak je ook moeilijke vormen heel handig in. Je knoopt er trouwens ook een handig bento-tasje van, om je lunchtrommel te beschermen  in je tas.De furoshiki is in Japan al eeuwenoud. Furo betekent bad en shiki betekent stof, het is dan ook een doek die ze meenamen naar het badhuis om hun kleding in op te bergen. En je ziet hem steeds meer in het Japanse straatbeeld, omdat de Japanse regering een furoshiki-promotie-campagne is gestart om het gebruik van plastic tasjes terug te dringen. Hij is dus ook nog eens beter voor het milieu!

De prachtige patronen die je op de doeken ziet, zijn, zoals heel gebruikelijk in Japan, gerelateerd aan de seizoenen. In de lente gebruiken ze furoshiki met bloesems, in de zomer met bamboe en irissen, in de herfst met esdoorn blaadjes en met camelia´s in de winter. Nu in Japan de kersenbloesems op het punt van bloeien staan, laten wij je zien hoe je zelf een furoshiki met sakura (zo heet de kersenbloesem in Japan) maakt.Wat heb je nodig:
- een aardappel
- een groenten steker in de vorm van een bloesem
- een vierkante doek van tenminste 45x45cm, het liefst katoen in een lichte kleur
- textielverf
- een penseeltje
- een zwarte, watervaste stift

Snij de aardappel door het midden en steek er een bloemetje uit, met een aardappelschilmesje kun je de aardappel eromheen voorzichtig lossnijden.
Bedenk hoe je het patroon op de doek wil stempelen, wij hebben er een diagonale baan van gemaakt. Doop de stempel in de verf, haal de overtollige verf er met het penseel af en stempelen maar!
Laat de verf goed drogen en als het zover is strijk je de doek tot slot nog even aan de ongeverfde kant. Met de zwarte watervaste stift kun je streepjes in het midden van de bloesems maken. Nu is ‘ie klaar voor gebruik!Wil je knoop-voorbeelden, dan hebben we een aantal fijne boeken voor je, zoals "Wrapping with Fabric" , of "Furoshiki Style".

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2019 roppongi.nl - Powered by Lightspeed