Tanabata Sterren Festival | bento recept en DIY's

  • Geplaatst op
  • Door Ingrid
  • Geplaatst in Festival
  • 0
Tanabata Sterren Festival | bento recept en DIY's

In Japan vieren ze op 7 juli, of 7 augustus afhankelijk van de regio, het Tanabata Festival. Grote en kleine mensen schrijven hun wens op een strookje papier (tanzaku) die ze dan samen met papieren versieringen aan bamboetakken bij tempels, of de entree thuis hangen.Tanabata,het sterrenfestival, vieren ze in Japan eenmaal per jaar wanneer de verliefde sterren Orihime (de prinses) en Hikoboshi (de koeienherder) samen mogen komen. De rest van het jaar zijn ze gescheiden door de Melkweg, dat heeft de vader van Orihime zo bepaald. Door hun verliefdheid hadden ze namelijk alleen nog maar oog voor elkaar en daar had hun werk onder te lijden. En als je dan een strenge vader hebt is dit het resultaat!

Doe een wens en hang 'm op


Je ziet rond 7 juli, of 7 augustus op heel veel plekken, in parken, bij tempels en in winkelcentra, enorme kleurrijke wimpels hangen. Net als de tanzaku bedoeld voor geluk en om dromen uit te laten komen. Er valt heel wat te wensen in het leven en daar kunnen de Tanabata versieringen een handje bij helpen. We zetten ze even op een rijte:

Fukinagashi: grote wimpels met lange slierten die de draden van het weefgetouw van prinses Orihime voorstellen, wevers (en andere harde werkers) vragen zo geluk op hun werk.
Amikazari: blaadjes papier die op visnetten lijken, waarmee vissers volle netten vis wensen.
Kinchaku: beursjes voor voorspoed.
Orizuru: gevouwen kraanvogels voor een lang leven.

Alle kleine ornamenten en briefjes worden aan bamboebladeren gehangen, de bamboe is sterk en weert insecten (naar het schijnt) en daarmee wens je dus een succesvolle oogst.

In Nara, de oude hoofdstad vlakbij Osaka, wordt de eerste zaterdag in juli het Lantaarn-Festival gehouden bij de Niukawakami Jinja. Het terrein is dan verlicht met honderden lantaarns, er zijn ceremonies en er wordt gedanst en gegeten. 

Tanabata en eten 


Leuke plekken in Japan om dit festival te beleven zijn Sendai, Anjo en Shounan Hiratsuka. Er zijn parades waar wordt gezongen, gedanst en natuurlijk gegeten. Geen festival is compleet zonder streetfood-stalletjes met bijvoorbeeld yakisoba, yakitori en takoyaki.


Photo by Agathe Marty on Unsplash
 
Een ander typisch Tanabata gerecht is soumen, hele dunne tarwenoedels die symbool staan voor de Melkweg en de weefdraden van Orihime. Deze noedels worden versierd met groenten die stervormig zin, zoals okra, en groenten die in sterretjes gesneden worden zoals wortels.

Wij hebben ons ook uitgeleefd op het thema en een Tanabata-bento gemaakt, super easy!
>>>Tanabata Bento

 

Tanabata DIY's 


Wil je zelf je huis, tuin, of balkon versieren en zoek je een Japans thema dan hebben we hier een paar leuke, makkelijke zelfmakers voor je. 

FUKINAGASHIVoor de basis van deze vrolijke wimpels heb je nodig:
- een toiletrolletje
- verf
- een penseel
- een dikke, stevige naald en draad

Verf het toiletrolletje in je favoriete kleur, als de verf droog is rijg je met de stevige naald een draadje dwars door de bovenkant (ongeveer 1 cm van de rand). Knoop het draadje vast, hier komt straks de pompom aan te hangen.

Voor de pompom heb je nodig:
- kleurige wol
- een pompom-maker, of een vork (kijk maar naar het filmpje)
- een schaar

Maak de pompom zoals gebruikelijk, of volgens het filmpje, zorg in ieder geval dat je op het laatst twee lange draadjes van ongeveer 10cm overhoudt.Voor de slingers onderaan heb je nodig:
- een (goud) kleurig blaadje papier van 14cm breed en 12cm lang
- potlood en een lineaal
- een schaar
- washitape

Teken over de breedte van 14cm aan de bovenkant een strook van 2 cm, dit is de plakrand. Trek onder de lijn die je net getekend hebt reepjes van 0,5cm, knip die in tot aan de plakrand.
 
Haal een draadje door het draadje dat je bovenaan het rolletje bevestigd hebt, haal dan allebei de draadjes door de dikke naald en trek ze dwars door de pompom, zodat ze er aan de bovenkant weer uitkomen. Maak een knoop bovenaan dan kun je hem straks meteen ophangen.

Zet de slingers met een stuk washitape vast onderaan het toiletrolletje, plak er eventueel nog een stukje tape boven.

Zoek een mooie bamboetak, een andere mag ook hoor, en hang je eigen fukinagashi op.LANTAARN

Voor de lantaarn heb je nodig:
- een blaadje origamipapier van 15x15cm
- potlood en een lineaal
- een schaar
- washitape

De instructies kun je hier downloaden >>>lantaarn


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2019 roppongi.nl - Powered by Lightspeed