Tenugui

  • Geplaatst op
  • Door Ingrid Beyer
  • 0
Tenugui

Een tenugui lijkt zo op het eerste gezicht een simpele, rechthoekige katoenen doek, maar er schuilt een rijke geschiedenis achter dit Japanse fenomeen.
Er doen verschillende verhalen de ronde over de oorsprong van tenugui. Wat wij uit meerdere Japanse bronnen te weten zijn gekomen, is dat ze oorspronkelijk van zijde en hennep waren gemaakt om te gebruiken bij ceremonies en rituelen in schrijnen en tempels. Dat gebeurde allemaal al in de Heian periode, tussen 794-1192.

In de Edo periode 1603-1868 bloeide de katoenteelt in Japan op en daarmee ook de productie van katoenen kimono. Van de restanten die overbleven werden de prachtig gekleurde tenugui gemaakt die we nu nog kennen. Door verbeterde technieken kwamen er meer stoffen op de markt en daalde de prijzen. Een voordeel voor de tenugui, die nu meer en meer in beeld kwam als bijvoorbeeld hoofddoek, beurs, verpakking, riem en decoratie.

De lage prijs van katoen zorgde er vervolgens voor dat ze in gebruik kwamen om jezelf, of de afwas af te drogen. Ze waren zelfs standaard voorhanden in Japanse badhuizen.

Omdat ze zo sterk zijn en reuze handig, zijn ze inmiddels niet meer weg te denken uit het moderne dagelijkse leven in Japan. Zoals gezegd begonnen ze als decoratiemateriaal en nu zie je nog steeds werkmannen met tenugui om hun hoofd gebonden, tegen zon en stof. En veel mensen hebben er een in hun tas, als handdoek of zakdoek.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2019 roppongi.nl - Powered by Lightspeed